Uddannelsesplan for 2. praktik - Dagtilbudspædagogik
Område: Relation og kommunikation
Området retter sig mod relationer, samspil og kommunikation i pædagogisk praksis med 0-5-årige børn, herunder betydningen af børns forskellige livsbetingelser for trivsel, relationer og kommunikation.
Kompetencemål
Den studerende kan skabe relationer til det enkelte barn og børnegruppen, støtte børnene i at indgå i relationer til hinanden, støtte udviklingen af børns kommunikative kompetencer, beherske professionel kommunikation samt reflektere over sine egne evner til at kommunikere og indgå i relationer.
Vidensmål
Den studerende har viden om:
- det 0-5 årige barns forudsætninger og udviklingsmuligheder, herunder børn med særlige behov
- samspil og interaktion samt relationernes betydning for det 0-5 årige barns leg, læring, socialisering, trivsel og udvikling
- dialog og professionel kommunikation
- leg, legeteorier og legekulturer
- kropslig, kreativ, musisk og æstetisk læring og udfoldelse i pædagogisk praksis
- omsorg, sundhedsfremmende og forebyggende arbejde.
Færdighedsmål
Den studerende kan:
- tilrettelægge differentierede pædagogiske aktiviteter gennem analyse af børns forudsætninger, interaktion og kommunikation
- skabe nærværende relationer og understøtte det enkelte barns udfoldelses og deltagelsesmuligheder i fællesskabet
- kommunikere nuanceret, præcist og forståeligt med børn, familier og kolleger
- rammesætte børns leg
- målsætte, tilrettelægge og evaluere pædagogiske aktiviteter og generelt motivere og understøtte børns leg og æstetiske, musiske og kropslige udfoldelse
- tilrettelægge, gennemføre og evaluere indsatser for omsorg, sundhed og forebyggelse.
Læring via den pædagogiske praksis og vejledning
Videns- og færdighedsmål 1
Vi arbejder altid både med fællesskabet og de enkelte børn. Vi er optagede af at skabe gode understøttende miljøer for børnene.
Når vi har brug for indspark til at ramme det enkelte barns nærmeste udviklingszone, anvender vi fx sprogvurderinger, DPU-sparring fra diverse samarbejdspartnere og kollegial sparring. Det er naturligt, at den studerende indgår i dette arbejde.
Videns- og færdighedsmål 2
I vores arbejde med børnene arbejder vi altid med det relationelle perspektiv. Vi er optagede af den voksnes ansvar for, at alle børnene er en del af fællesskabet, og vi forsøger at justere vores miljøer, så de understøtter både det enkelte barn og fællesskabet.
Vi bruger ICDP som en integreret del af vores tanke- og handlemåde omkring børnene (og hinanden). Vi vil give den studerende en indføring i ICDP, og hvordan man arbejder med dette i børnehaven.
Videns- og færdighedsmål 3
Vi skemalægger diverse fora for at sikre, at der bliver holdt stuemøder, vejledning, tværfaglige møder og forberedelse. Jo mere klar vi indbyrdes er på indsatser og retninger, jo bedre kan vi kommunikere det ud til børn, familier og hinanden.
Vi bruger Aula til beskeder til familierne og vægter det daglige møde med forældre højt. Der skal være kort til dialog, både når det er nemt og svært. Dette opnår vi ved at have en positiv relation til hele familien.
Videns- og færdighedsmål 4
Vi forsøger at ramme den rette blanding af voksenstyrede, deltagende voksne og børnestyrede aktiviteter, så børnene oplever og lærer både selv at sætte rammerne og dagsordenen og indgå i andres initiativer. Det er vigtigt for os, at børnene oplever nærværende voksne, som vil noget med dem, men som også er nysgerrige på børnenes egne interesser og initiativer.
Vi skal både lade dem danne deres egne venskaber og opfordre dem til at indgå i nye ukendte lege og relationer.
Videns- og færdighedsmål 5
Vi arbejder med månedsplaner i forbindelse med vores forskellige aktiviteter. Her har vi en opmærksomhed på, om vi kommer omkring de forskellige temaer. Der er en høj grad af kreativ udfoldelse i børnehaven, både hvad angår udsmykninger, musikalske lege, udeliv, bevægelseslege på legepladsen.
Vi sætter rammerne for børnene og forsøger at tilrettelægge aktiviteter, der lader børnene udforske og udfordre egen kunnen og interesser – som udøvere af både æstetiske, kropslige eller musiske udfoldelser. Vi er optagede af, at børnene har et positivt selvbillede og oplever, at øvelse gør mester.
Videns- og færdighedsmål 6
Vi har et dagligt fokus på sundhed. Hvad har vi i madpakkerne? Huskede vi at vaske hænder? Temaer omkring sund mad. Temaer omkring hygiejne.
Vi har børn, som har behov for at hvile/sove holde pause for at kunne fungere. Igen arbejder vi ganske individuelt i forhold til det enkelte barns behov.
Vi er ude hver dag. Vi tror faktisk på den sunde sjæl i det sunde legeme.
Det er på alle måder muligt for en studerende at dykke ned i sundhed og forebyggelse, lave projekter eller aktiviteter omkring sundhed.
Evaluering
Op til "2/3 dels-samtalen" mellem studerende, seminarium og vejleder forbereder den studerende sig ift. de opsatte læringsmål.
Til samtalen drøfter vi, hvor langt den studerende er, og efterfølgende udarbejder vejleder og studerende en plan for, hvordan den studerende kan opfylde de resterende mål.
Vejlederen er forpligtiget til at lave referat af drøftelsen og italesætte, om det virker realistisk, at den studerende kan nå at opfylde målene.
Organisering af vejledning
Uddannelsesforløbet tilrettelægges individuelt. Generelt kan man dog sige, at efter de første møde med institutionen forholder vejleder og studerende sig til de mål, den studerende har opsat. Forløbet struktureres, og vejlederens opgave er i høj grad at medvirke til dette, så målene bliver overskuelige og praksisrelaterede.
Der afholdes vejledning ugentligt. Vejledningen er skemalagt og fremgår af mødeplanen.
Vi forventer, at portfolioen er tilgængelig for vejlederen og bliver brugt i vejledningstimerne.
Forventninger til studerende
Vi forventer af den studerende, at vedkommende er nysgerrig på vores børnehave og vil indgå positivt og professionelt i det team, han/hun skal være en del af i praktikperioden.
Vi forventer, at den studerende er villig til at udfordre sig selv og indgå i det daglige pædagogiske arbejde med åbenhed og stabilitet.
Den studerendes arbejdsplan
Den studerende kan forvente en arbejdstid inden for børnehavens åbningstid samt deltagelse i månedlige personalemøder.
Den studerende kan forvente at være alene på stuen i kortere perioder.
Kontakt til uddannelsesinstitution
Den studerende er bindeleddet mellem seminarium og institutionen. Praktikportalen er kommunikationsmetoden mellem seminarium og institution.
Vi drøfter det indbyrdes (vejleder og studerende), laver en handleplan og inddrager leder og seminarium.